17 اسفند 1393 - 8:34
شناسه خبر: 2245
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
مجری طرح زیتون :
طرح پرداخت یارانه به تولید روغن زیتون در دستور کار قرار گرفت

بهمنظور افزایش ضریب تبدیل میوه زیتون به روغن، مشابه کشورهای اتحادیه اروپا، یارانه تولید روغن به کشاورزان پرداخت شود.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، مجری طرح زیتون با اعلام این خبر گفت: در سال 92، چهارهزار تن روغن زیتون تولید شد که با توجه به تولید 90 هزار تنی زیتون کشور، میزان استحصال روغن در حد انتظار نبود.
محمد رمضانی ملکرودی افزود: 70 درصد میوه زیتون مبدل به کنسرو میشود و بر این اساس، طرحی در وزارت جهاد کشاورزی آماده شده که به ازای افزایش تولید روغن، متناسب با تغییر ضریب تبدیل مشابه کشورهای اروپایی، یارانه به کشاورزانی که تولید روغن را در دستور کار قرار میدهند، پرداخت شود.
وی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر در کشورهای اروپایی 70 درصد زیتون به روغن و 30 درصد مابقی به کنسرو تبدیل میشود، این در حالی است که این نسبت در ایران عکس کشورهای اروپایی است و تنها با مشوقی نظیر پرداخت یارانه میتوان کشاورزان را به این سو سوق داد.
رمضانی ادامه داد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا هرساله به تولیدکنندگان زیتون یارانه پرداخت میکنند تا روغن مورد نیاز جوامع خود را تأمین کنند.
وی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی نیز در حال بررسی طرح است و انتظار میرود بودجه لازم در تدوین روغن را نیز با توجه به اهمیت استراتژیک آن به مجلس ارائه کرده و در جریان بررسی لایحه بودجه بتواند ردیف مستقلی نیز برای افزایش تولید روغن زیتون که نقش اساسی در سلامت جامعه دارد، اخذ کند.
واردات زیتون به تشکلهای تخصصی واگذار شود
مجری طرح زیتون با اشاره به مصرف 12 تا 15 هزار تنی زیتون در کشور یادآور شد: با واردات این محصول مخالف نیستیم.
رمضانی تأکید کرد: از آنجا که مصرف سرانه زیتون در یونان 20 کیلوگرم، اسپانیا 11 و ایتالیا 9 کیلوگرم است، مصرف سرانه آن در ایران 150 گرم است که نسبت به متوسط جهانی که 500 گرم برآورد شده، پایینتر است.
وی اظهار داشت: متوسط جهانی کنسرو 650 گرم و در ایران 350 گرم برآورد شده است.
رمضانی همچنین گفت: در زمان حاضر روغنهای واردشده به کشور عمدتاً تفاله زیتون هستند که از کیفیت لازم برخوردار نیستند، این در حالی است که اگر واردات زیتون به تشکلها و تولیدکنندگان بزرگ زیتون واگذار شود که ضمن شناسایی کیفیت روغن بازارها را نیز میشناسند، میتوانند عملکرد مثبت قویتری در تأمین روغن زیتون مورد نیاز کشور ایفا کنند.
دعوت از اساتید یونانی برای کنترل آفات زیتون
مجری طرح زیتون افزود: افزایش عملکرد باغهای بازده زیتون که 60 هزار هکتار را تشکیل میدهد، حدود دو تن برآورد شده است؛ اگرچه دو تن با متوسط جهانی فاصله زیادی دارد، اما در صورت مدیریت آب امکان افزایش عملکرد وجود دارد.
رمضانی خاطرنشان کرد: با عملکرد زیتون در باغهای اروپایی که بهصورت دیم بهرهبرداری میشود، بالا است، اما از آنجا که باغهای زیتون در اراضی شیبدار قرار دارند و میزان استفاده از ماشینآلات و مکانیزاسیون در آنها کم است، در نتیجه هزینه تولید در ایران بسیار بالا است و ما به لحاظ هزینه تمامشده، گرانترین زیتونهای دنیا را تولید میکنیم.
وی ادامه داد: اولویت کنونی، اصلاح باغهای موجود با استفاده از بهنژادی، اصلاح ارقام، بهزراعی و بهرهوری بیشتر آب و کنترل آفات و بیماریها است.
اساتید یونانی برای کنترل آفات و بیماریهای زیتون فرا خوانده شدند
مجری طرح زیتون تصریح کرد: در این راستا با کمک شورای بینالمللی زیتون، مدیریت خاک و آب در دو دوره و در دو منطقه برگزار شده است.
رمضانی یادآور شد: 26 استان کشور را در دو گروه تقسیم کردیم و زنجان و فارس بهعنوان استانهای میزبان، دورههای پیشنهادی شورای بینالمللی زیتون را با حضور تولیدکنندگان برگزار کردند.
وی تأکید کرد: اساتیدی برای کنترل آفات و بیماریها از کشور یونان برای تدریس در دورههای آموزشی دعوت شدهاند.
رمضانی اظهار داشت: در دورههای برگزارشده، از باغداران بزرگ، نمایندگان بخش خصوصی و برندهای باکیفیت و همچنین نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز دعوت بهعمل آمد.
منبع: ایانا